Od stycznia 2021r. Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej i Wsparcia Rodziny realizuje projekt socjalny pn. "Rodzina źródłem wartości" w obszarze I " projekty socjalne mające na celu rozwój lub wzmocnienie aktywności i samodzielności życiowej osób i rodzin", który dofinansowany jest ze środków budżetu państwa.
W dniach 30.06.2021r. - 01.07.2021r. w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej i Wsparcia Rodziny w Dąbrowie Tarnowskiej odbyło się spotkanie kulinarne z technologiem żywienia Panią Anną Dudkiewicz z zachowaniem szczególnych środków ostrożności w związku z panującą epidemią COVID-19.
Warsztaty żywnościowe, które zostały podzielone na dwa dni w formacie 1. dzień – 3 godziny zegarowe i 2. dzień – 2 godziny zegarowe, miały na celu poszerzenie wiedzy uczestników w zakresie żywności i żywienia. Podczas spotkań Pani prelegent omówiła następujące zagadnienia:
- składniki odżywcze białka, tłuszcze, węglowodany, makro i mikroelementy oraz ich rola
w organizmie człowieka, źródła, zapotrzebowanie, skutki nadmiaru i niedoboru,
- wpływ składników odżywczych na zdrowie człowieka,
- błonnik pokarmowy – źródła i jego rola w organizmie,
- cholesterol frakcja HDL i LDL – jak wpływa na organizm człowieka i gdzie go znajdziemy,
- równowaga kwasowo-zasadowa – produkty kwasotwórcze i zasadotwórcze, jak komponować posiłki i czym grozi zakwaszenie organizmu,
- gospodarka wodna organizmu – zadania wody, źródła, skutki niedoboru,
- choroby cywilizacyjne – otyłość, choroby serca i naczyń krwionośnych, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca,
- tęcza na talerzu – związek zabarwienia produktów spożywczych z ich wartością odżywczą.
Po zakończeniu warsztatów każdy z uczestników otrzymał materiały z zagadnieniami poruszanymi na spotkaniach.
MOPSiWR w Dabrowie Tarnowskiej